10+1 állásinterjú hiba

Minden állásinterjú egy esély lehet a következő, jobb munkahelyünk megszerzésére, ezért érdemes komolyan venni a felkészülést annak érdekében, hogy növeljük az esélyeinket.

10+1 állásinterjú tipp

Összegyűjtöttünk számotokra 10+1 hasznos tippet, amelyekre érdemes odafigyelni az állásinterjú során, hogy garantáltan jó benyomást kelts.

1. Túl magabiztos vagy

A magabiztosság szuper dolog, de mint minden más, ez is csak mértékkel jó. Ha túlzottan magas lóról válaszolsz az interjúztató kérdéseire, akkor akár ellenszenvet is kiválthatsz, ami negatívan befolyásolhatja az interjú kimenetelét. Azt javasoljuk, hogy légy tisztában a saját erősségeiddel, próbáld meg ezeket kiemelni, de ne feledd, senki sem tökéletes.

 

2. Félbeszakítod az interjúztatót

Hallgatni tudni kell – vagy legalábbis néha tényleg jobb csendben maradni. Beleszólni a másik mondandójába nem csak hogy illetlenség, de nem is professzionális. Ha van kérdésed, vagy szeretnél reagálni az elhangzottakra, inkább türelmesen várd meg, ameddig sorra kerülsz. Érdemes odafigyelni az ilyen részletekre, hiszen befolyásolhatják a megítélésedet és az interjú kimenetelét.

 

3. Megcsörren a telefonod

A telefont még az interjú megkezdése előtt érdemes lehalkítanod vagy kikapcsolnod, mert szörnyen kellemetlen tud lenni, amikor interjú közben megcsörren – nem csak hogy kizökkent az interjú menetéből, de kellemetlenséget is okoz. Ez természetesen a videóinterjúkra is igaz.

 

4. Rágógumi

Bár a személyes interjúk már viszonylag ritkák, a videóinterjúk során is fontos a pozitív benyomás keltése, amihez hozzátartozik a rágógumi mellőzése. Nem csak hogy illetlenség, de nagyon csúnya látványt is nyújt, amikor valaki rágózás közben beszél.

 

5. Túlzott parfümhasználat

Bár a személyes interjúk manapság egyre ritkábbak, de ha mégis erre kerülne a sor, érdemes kerülni az erős illatokat, hiszen az mások számára zavaró lehet. Ez nem azt jelenti, hogy nem használhatnád a kedvenc parfümödet, csupán azt, hogy fontos a mérték.

 

6. Felkészületlenség

Az interjún közeledtével érdemes egy kis kutatást végezni a leendő munkáltatóról, hogy minél inkább felkészültebb legyél az interjú során. Ez mind a te javadat szolgálja, hiszen az interjúztató látni fogja rajtad, hogy valóban érdekel a lehetőség, és a folyamat közben te is jobban megismered a jövőbeni potenciális munkáltatódat.

 

7. Volt kollégák szidalmazása

Bár valószínűleg nem ok nélkül szeretnél munkahelyet váltani, sosem jó ötlet az előző munkahelyedet vagy főnöködet ócsárolni. Próbálj a pozitívumokra összpontosítani, és kiemelni azokat a dolgokat, amiket tanultál az előző munkahelyeden, és a jövőben is hasznosítani tudod. Bár ez elsőre nehéznek tűnik, érdemes odafigyelni erre.

 

8. Mellébeszélés

Igyekezz mindig odafigyelni az adott kérdésre, amire válaszolnod kell. Ha valamilyen kérdésre nem jut eszedbe egyből a válasz, semmi baj, nyugodtan kérj egy kis gondolkodási időt. Sokkal jobb megoldás ez, mintha nem a kérdésre válaszolva, össze-vissza beszélnél. Természetesen ezen sokat segíthet, hogyha az interjú előtt felkészülsz a lehetséges kérdésekből.

 

9. Érdektelennek tűnsz

Talán ezt a pontot nem is kell magyarázni, hiszen rendkívül árulkodó egy interjú esetén, ha érdektelennek tűnsz, legyen szó verbális vagy nonverbális kommunikációról. Igyekezz azt mutatni az interjúztató felé, hogy valóban érdekel a lehetőség: ezt jelezheted például a szemkontaktus megtartásával, kérdések feltevésével, érdeklődő bólogatással, testbeszéddel.

 

10. Testbeszéd

A testbeszéded igencsak árulkodó lehet a másik fél számára, ebből látja, hogy mennyire vagy érdeklődő az adott lehetőség iránt. Figyelj arra, hogy lehetőleg ne ülj keresztbe tett kézzel, próbálj az interjúztató szemébe nézni és azt sugallni, hogy fejben és lélekben is ott vagy.

 

+1. Kérdezz!

Az interjú előtt érdemes kérdésekkel készülni, amiket akár le is írhatsz valahova, hogy biztosan ne felejtsd el. Azzal, hogy kérdéseket teszel fel, azt jelzed az interjúztató felé, hogy valóban figyelsz és érdekel a lehetőség. Persze az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs kérdésed, de ilyenkor is érdemes legalább visszakérdezni néhány dologra.

Bízunk benne, hogy sikerült egy picit segítenünk abban, hogy mikre érdemes odafigyelni az interjú során. Ezek az apróságok mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy közelebb kerülj a megpályázott álláshoz, a többi pedig már csak rajtad múlik.

Nézz körül nyitott pozícióink között, és pályázd meg a számodra legszimpatikusabbat.

Share This