A nagy CV útmutató

Mire figyelj a jelentkezésnél?

Az állásvadászat sokak számára bonyolult feladat, ráadásul, ha álmaid pozíciója kapcsán magasra teszed a lécet, akkor igazán benned bizonytalanság. Az első lépés megtétele álmaid állása felé, azaz az önéletrajzod elküldése tűnik a legegyszerűbb mozzanatnak, pedig igazából a HR-esek ennél a pontnál döntenek arról, hogy érdemes-e esélyt adni neked, hogy egy telefonos vagy személyes interjú során bemutatkozz.

Ne hidd azt, hogy egy HR-esnek, akár egy fejvadász cégnél dolgozó recruiternek van ideje minden egyes önéletrajz minden sorát elolvasni! Naponta fejenként minimum 20 vagy több önéletrajz is beérkezhet hozzájuk, ezért ahhoz, hogy átmenj a szűrőn ki kell tűnnöd a CV-k tömegéből. Nincs egy külön ember arra, hogy az önéletrajzokat böngéssze, ezért fontos, hogy önéletrajzoddal felkeltsd az érdeklődést már az első pillanatban!

Ezt fejben tartva pályázd meg a kiszemelt munkát, amit igazán szeretnél, hogy az első lépésnél ne rontsd az esélyeidet. Nincs is annál kellemetlenebb érzés, mint a “mi lett volna, ha…” Nagyon sokan bele sem gondolnak abba, hogy ha egy picit alakítottak volna az önéletrajzukon és jobban az aktuálisan megpályázott állásra hangolják azt, akár meg is kaphatták volna a pozíciót!

Ha egy kis böngészésbe kezdesz sok téves és hasznos információt fogsz találni a neten arról, hogy mit szabad és mit nem szabad belepötyögni abba az egy, de maximum két oldalas téged bemutató dokumentumba.

Saját fejvadász kollégáinkat kérdeztük meg arról, hogy egy állásra pályázó jelöltnek, mire érdemes odafigyelnie CV megírása közben.

Jöjjön a 10 tipp, amelyet neked is érdemes megfogadni:

1. Tegyél fel magadnak kérdéseket, mielőtt elkezded megírni az önéletrajzod!

Mik az erősségeim? Miben van szükségem fejlődésre?

Igazán fontos, hogy tudd mik az erősségeid és mi az, amiben még érdemes fejlődnöd! Ezeket mind írd fel egy cetlire, majd gondold végig az adott álláshoz mérten! Gondold végig azt is, hogy milyen tulajdonságaid passzolnak az adott munkához és ezeket ne felejtsd ki az önéletrajzodból!

2. Maradj a realitások talaján!

Első körben magaddal, amikor összeírod az 1.pont két kérdésére a válaszaidat.

Még az előző tipphez kapcsolódva, az erősségeidet mindenképpen emeld ki a CV-dben, ám ha valamilyen képességed hiányzik, akkor véletlenül se írd bele az önéletrajzodba, hogy profi vagy azon területen, mert úgyis hamar ki fog derülni és az roppant kellemetlen lesz. Erre egy hasznos tipp: lifelong learning, azaz képezd magad és egyre jobb állásokra pályázhatsz jó eséllyel!

3. Szabd az önéletrajzod az adott munkára!

Ez nem jelenti azt, hogy minden egyes állásra egy teljesen új önéletrajzot kell írnod, főleg ha azonos szakterületen pályázol több állásra. Viszont a célokat érdemes minden alkalommal pontosítani, jól megfogalmazni és az alapján frissíteni a CV-det. Ha pályamódosító vagy, akkor tedd el a régi CV-det mélyre, ugyanis az alapadatokon kívül valószínűleg semmi más nem lesz releváns az új választott szakmád pozícióihoz! Vedd figyelembe azt is, hogy milyen céghez jelentkezel: böngészd át a weboldalukat, Facebook oldalukat, hogy lásd, milyen az cég stílusa. Ez alapján elképzelhető, hogy egy kifejezetten kreatív, színes önéletrajz lesz a befutó, de az is lehet, hogy visszafogott, minimalista CV-re lesz szükséged! Arra is figyelj oda, hogy a tapasztalataidat és készségeidet is frissítsd, aktualizáld! Ha az előző önéletrajzod óta elvégeztél egy tanfolyamot vagy megcsináltál egy tréninget, akkor fogalmazd bele őket.

4. Ezek az adatok szerepeljenek a CV-d elején:

  • Név és elérhetőségek
  • Szakmai céljaid és eddigi tapasztalataid összefoglalása (max. 3-4 mondat)
  • Releváns szakmai tapasztalataid: feladataid, felelősségi köreid, cégek, időtartamok
  • Skillek itt is csak a szakmailag relevánsak

5. Tedd minél áttekinthetőbbé az önéletrajzod!

Recruiter kollégáink többsége jó ötletnek tartja a skillek skálázását, mivel így azonnal látja, hogy a jelentkező mihez, mennyire ért. Arra viszont készülj fel, hogy az állásinterjún biztosan rá fognak kérdezni, hogy mihez viszonyítva értelmezted a tudásod, tehát tudd a személyes vagy telefonos interjúd alkalmával bővebben is kifejteni ezt a részét az önéletrajzodnak.

6. A helyesírási hibákra figyelj oda!

Alapvető fontosságú, hogy a CV-dben ne maradjon helyesírási hiba, függetlenül attól, hogy milyen nyelven készíted el. Ha tudod magadról, hogy nem áll stabil lábakon a helyesírásod, vagy éppen idegen nyelven írod meg, amit nem magas szinten ismersz, akkor kérj meg egy ebben a nyelvben jártas, segítőkész barátot. 

7. Az örök kérdés: mennyire legyen dizájnos a CV?

Ebben az esetben is elmondhatjuk, hogy teljesen cég és még inkább pozíció függő. Én azt gondoltam friss diplomás marketingesként, hogy ez egy nagyon fontos szempont, ám HR-es kollégáink túlnyomó többségének válaszai alapján ez nem elengedhetetlen, a lényeg inkább a szakmai tudás. Azért muszáj hozzátennem, hogy jobb, ha esztétikus, jól áttekinthető az önéletrajzod, mert ezzel kitűnhetsz a tömegből. Azt a benyomást keltheti abban, aki rápillant még az olvasása előtt, hogy igényes vagy a munkádra és így máris jobb eséllyel indulsz ez pedig jól jöhet, ha más hasonló tudású jelentkező is van a láthatáron.

8. Legyél lényegre törő!

Tüntess fel minden fontos információt már a CV elején! Ezzel megkönnyíted a researcherek munkáját is, plusz növeled a saját esélyeidet is. Ne fogalmazz hosszú, kacifántos mondatokban, inkább szerkeszd vázlatosra, könnyen áttekinthetőre az önéletrajzod! Az a trend, hogy a szükséges alapadataid (név, e-mail cím, stb.) mellett egy pár mondatos összefoglalót írsz a tapasztalataidról és céljaidról az önéletrajzod elejére, nagyon hasznos. Ez a bemutatkozó rész (summary), amelyben röviden ismerteted a motivációidat, céljaidat. Akkor is nagyon jól jön, ha pályakezdő vagy és még nincs annyi releváns tapasztalatod, amivel lenyűgözheted leendő munkaadódat! A másik eset, amikor jól jön, ha valamilyen okból pályamódosítás mellett döntöttél. Írhatsz a váltás motivációjáról és azokról a skill-ekről, melyeket a korábbi szakmádban szereztél és releváns pluszt ad az új karrieredhez. Munkatapasztalataid részletezésénél nem elég, ha a munkahelyed nevét, a munka időtartamát, a pozíciód nevét írod le, az általad végzett feladatokat, a felelősségi köreidet legalább felsorolás szinten írd hozzá.

9. Pályakezdőként nincs sok tapasztalatod? Sebaj! Ezekkel az infókkal felfigyelnek rád!

Azt hinnéd, hogy friss diplomásként kevés vagy akár nulla tapasztalattal esélyed sem lehet egy jó nevű cégnél elhelyezkedni, ahol a fizetésed is jó lehet? Van egy jó hírünk: tévedsz! Ha az egyetem alatt a szórakozás mellett értél el sikereket is a tanulmányaidban, vagy sulis projektek során remekeltél, akkor azokat feltétlenül írd bele a CV-be. Természetesen, itt említs meg pár részletet az adott tantárgyról vagy projektről, és írd le röviden, hogy miért jelentett számodra kihívást, milyen problémák merültek fel és megoldásokkal oldottad meg őket. Jöhetnek még a versenyek, a kiváló szakdolgozati eredmény és olyan iskolai plusz tevékenységek, amelyen akár önkéntesként részt vettél és releváns lehet a megpályázott álláshoz. Itt is vigyázz, hogy röviden fogalmazz, foglald össze pár szóban a jelentősebb részeket. Írj röviden arról is, hogy milyen céljaid vannak a továbbiakban!

10. Milyen a tökéletes CV fotó?

Ez egy komolyabb dilemma szokott lenni sokak számára. Ugyanis a legtöbben nem igazán vannak tisztában azzal, hogy milyen lenne a megfelelő fotó egy önéletrajzhoz. Mi erről is megkérdeztük a recruitment team tagjait!

  • Pontokba szedve ezek voltak a leggyakoribb válaszok:
  • Professzionális fotó, vagy jó minőségű éles kép
  • Lehetőleg viszonylag friss kép (max. féléve készült)
  • Lehet mosolygós
  • Kamerába nézzen a jelentkező
  • Pozíciótól függő a fotó is: például, ha a munkakör megköveteli az irodai dress code-ot, akkor a fotón is ilyen szettben legyél
  • Egy biztos, ne a fürdőszobában készüljön!
  • Ne egy eseményen készült csoportképről vágd ki magad!
  • Hanyagoljuk a szelfiket!

Ezek mellett még annyit javasolunk neked, hogy szánd rá magad, hogy egy profi fotóssal készíttess magadról profilképet. Ilyenre nem csak egy fotóstúdióban van lehetőséged, gyakran elérhető szolgáltatás állásbörzéken, ingyenesen is. Ne hagyd ki, ha van rá lehetőséged, mert sokat hozzáadhat a magadról kommunikált összképhez!

Ha ügyesen megírtad a CV-det és a közeleg a következő állomás: az állásinterjú, akkor olvasd el 8+1 állásinterjú tipp című írásunkat!

Share This