Hogyan készülj a bértárgyalásra?

Ha új állásajánlatot készülsz elfogadni vagy éppen tervezed, hogy fizetésemelést kérsz, mind tudjuk, hogy bértárgyalásra kerül majd a sor. Vagy mégsem?

Amerikai kutatási eredmények azt mutatják, hogy mindössze az emberek 37%-a szokott rendszeresen tárgyalni a fizetéséről, míg 18%-uk soha nem kezdeményez ilyet. Ami pedig még meglepőbb eredmény, hogy a válaszadók 44%-a a teljesítmény értékelés során soha nem állt elő fizetésemelési javaslattal. Mi lehet ennek az oka? A félelem.

A bértárgyalás gondolata félelmetesnek tűnhet, de azért van ennél ijesztőbb is: ha sosem megyünk bele bértárgyalási helyezetekbe, csak elfogadjuk aktív közreműködés nélkül a nekünk ajánlott összeget.

Egy amerikai kutatás szerint a nők kb. 7%-a, míg a férfiak 57%-a tárgyalt az első fizetéséről. Akik pedig megtették (nők és férfiak is), ők átlagosan 7%-kal magasabb fizetést értek el. A 7% plusz lehet, hogy elsőre nem is tűnik túl soknak, de ha egy egyszerű összehasonlítást elvégzünk példa összegekkel, változni fog a véleményünk! Ha feltételezzük, hogy 200.000 Ft fizetést kapsz, míg azonos korú munkatársad 214.000 Ft-ot visz haza és a későbbiekben pontosan egyformán lesztek előléptetve és ugyanolyan mértékben kaptok fizetésemelést is, akkor összességében 8 évvel többet kellene dolgoznod, hogy ugyanolyan bevételhez juthass, mint a kollégád, amikor nyugdíjba mentek.

Akár nő vagy, akár férfi, legyen szó az első vagy éppen az ötödik állásodról, itt az ideje, hogy javíts a bértárgyalási szokásaidon!

1. Legyél tisztában vele, hogy mennyit érsz

Ha meg akarod kapni azt a bért, ami téged illet, fontos, hogy tisztában legyél azzal a bérsávval, amely jellemző az adott iparágban, az adott pozícióban, a te földrajzi régiódban. Amennyiben nem ismered ezeket a tól-ig sávot, akkor annak a tapasztalt HR managernek a jóindulatára van bízva, hogy milyen összeg lesz az ajánlatodban. Nem mellesleg egy tapasztalt HR szakember könnyedén irányítja majd a beszélgetést.

Honnan szerezhetsz ilyen információt? Egy alaposabb online keresés segítségedre lehet, olyan oldalakat lehet érdemes keresned, mint például a Glassdoor
vagy a Levels. Emellett egy-két azonos területen dolgozó kolléga megkérdezése is nagy segítségedre lehet. Legjobb, ha férfiakat és nőket is meg tudsz kérdezni, hogy elkerüld az nemek között esetlegesen fennálló bérkülönbségek csapdáját.

Ha egyetemista vagy pályakezdő vagy, akkor olvasd el a saját kollégáink előadása alapján készült hasznos összefoglalót a BME Szakmarathon oldalán!

2. Beszélj recruiterekkel

Egy szintén jól működő mini kutatás lehet, ha néha felveszed a telefont, amikor recruitment ügynökségtől keresnek állásajánlattal. Akkor is, amikor éppen nem keresel állást, hiszen ők tisztában vannak vele, hogy a végzettséged és tapasztalataiddal rendelkező munkavállaló milyen bérsávba tartozik jelenleg a munkaerőpiacon. Merj kérdezni a témáról!

3. Rendezd a gondolataidat

Alaposan gondold át, hogy milyen érvek vannak a tarsolyodban, milyen fontos tényezők vannak a te esetedben, ami miatt megfontolandó, hogy számodra előnyösebb legyen a megállapodás. Készülj fel, legyenek adatok és szakmai eredmények, amelyek a te javadra billenthetik a mérlegelést.

4. Célozd meg a bérsáv tetejét

Miközben feltérképezed a piacot bérek tekintetében, egy idő után kialakul egy kép benned az aktuális bérsávról a szakmádban. Valószínűleg hajlani fogsz afelé, hogy valahol a skála közepe táján válassz egy összeget, de igazából a tetejét kellene megcéloznod. Mivel a munkaadó érdeke az lesz, hogy lefelé kerekítsen az igényeden, ezért érdemes eleve egy magasabb összegről indítani az alkut, hogy a végén olyan összeg legyen a végeredmény, aminek még örülni is fogsz.

5. Legyen egy konkrét szám a fejedben

Kutatási eredmények azt mutatják, hogy érdemes kevésbé kerek összeget megnevezni. pl.: 645.000 Ft inkább, mint 650.000 Ft. Kiderült, azok a munkavállalók, akik fizetési igényüket így adták meg, gyakrabban kaptak az igényükhöz közelebb álló ajánlatot. Ugyanis a munkaadó nézőpontjából ők úgy tűnhettek, mint akik alaposabban utánanéztek az aktuális munkaerőpiaci értéküknek.

6. Legyél kész továbblépni

A bértárgyalás során eljöhet egy olyan pont, amikor a végső ajánlat annyira alacsony, hogy biztosan vissza kell utasítanod. Ennek több oka is lehet: piaci érték alatt van nagyon, pénzügyi szükségleteidhez mérten kevés vagy egyszerűen csak nem éreznéd jól magad, ha azt az összeget vinnéd haza havonta fizetésként. Nem biztos, hogy egyszerű lesz kimondani a végleges nemet egy alacsony ajánlatra, de szükséges, ezért erre is készülj fel lelkileg, hogy egy erős nemet ki tudj mondani a végén.

7. Legyél felkészült

Mielőtt fizetésemelést kezdeményeznél, tegyél fel magadnak néhány kérdést. Jó munkát végeztél az előző év során? Kaptál új felelősségi köröket azóta, hogy felvettek? Meghaladtad a pozíciódhoz tartozó elvárásokat (inkább, mint csak elérted őket)? Ezekre a kérdésekre mind igen kellene, hogy legyen a válasz.

8. Válaszd ki a megfelelő pillanatot

A jó időzítésen sok múlik. A legtöbb ember megvárja, amíg beköszönt az teljesítmény-értékelés időszaka, hogy béremelést kérjen, azonban azokban a napokban, hetekben a főnököd már valószínűleg átgondolta és döntött arról, hogy mennyi béremelést fog kiosztani a csapatodnak fizetésemelésre. Ne várd meg ezt a dátumot, inkább érdemes 3-4 hónappal korábban beszélned a főnököddel az emelési igényedről, hiszen valójában akkoriban fog dönteni a költségvetésről.

9. Készíts egy jegyzetet magadnak

Legyen egy egyoldalas feljegyzésed arról, hogy mennyire értékes munkaerő vagy. Tedd rá a listádra az összes elért eredményed, díjad, ügyfél és kolléga visszajelzést (“Megmentettél azzal, hogy ezt, meg ezt megcsináltad.”), amit magadénak tudhatsz a legutóbbi teljesítmény-értékelésed óta. Ne feledd, be akarod bizonyítani a főnöködnek, hogy mennyire értékes vagy.

10. Válassz egy csütörtöki napot

Elemzések azt mutatják, hogy nagyobb eséllyel kapod meg a fizetésemelést, ha csütörtökön kéred. A hét eleje nem alkalmas igazán erre, de ahogy haladunk a hét vége felé, egyre rugalmasabb fogadtatásra számíthatsz. “Legtöbbször csütörtökön és pénteken nyitottabbak és kompromisszumkészebbek vagyunk, mivel be szeretnénk fejezni azokat a feladatainkat, amiket arra a hétre terveztünk.”
Rorrás: Psychology Today

Share This