8+1 állásinterjú tipp

Olvasd el, mielőtt elindulsz az állásinterjúra!

Lehet, hogy te is éppen most készülődsz az első állásinterjúdra, esetleg már gyakorlott vagy – egy rutinos veterán – bármelyik helyzet is álljon fenn, valószínűleg egy picit azért összeszorul a gyomrod, ha az állásinterjú időpontodra gondolsz. Az állásinterjú sokunknak jelent stresszhelyzetet és ne aggódj, nem fogunk olyan tanácsokkal bombázni, hogy hogyan éld át a flowt és legyél felszabadult az interjún, mert az egész amúgy sem erről szól. Inkább abban segítünk, hogy hogyan hozd ki a legtöbbet magadból az interjún és hogyan készülj fel, hogy ne tudjanak csőbe húzni egy-egy kényesebb kérdéssel.

Jöjjenek a recruiter és researcher kollégáinkkal összeállított állásinterjú tippek!

#1 Minden állásinterjú az önéletrajzoddal kezdődik.

Ha már túl vagy a jól megszerkesztett önéletrajzon hiszen behívtak az interjúra – ez azt jelenti, hogy a HR-es kollégáknak sikerült felkeltened az érdeklődését, így valószínűleg tetszett nekik az CV-d, gratulálunk! Most viszont még van egy fontos dolgod az önéletrajzoddal: az hogy alaposan átnézd és fejből is fel tudd idézni az összes fontos mérföldkövet, valamint minden releváns szakmai tapasztalatot, amit beleírtál a dokumentumba. Ha így van, akkor a stressz miatt véletlenül sem jössz majd zavarba egy kacifántos kérdéstől. Ha jól jönne néhány profi tipp az önéletrajzod megírásához, kattints és olvasd el hasznos tippjeinket a témában: A nagy CV útmutató

#2 Ismerd meg a kiszemelt munkahelyet!

Keresésben Google a legjobb barátod! Lehet, hogy már hallottad ezt a tippet korábban is, és tényleg így van! Egyszerűen pötyögd be a cég nevét a Google-ba, és nézd meg, hogy milyen információk elérhetőek róla. Emellett keress rá a social media oldalakon is: Facebook, Instagram, LinkedIn – például, ilyen az Innoview LinkedIn oldala. Nyomozz egy kicsit, és közben gondolkozz el rajta, hogy a látottak alapján szeretnél-e valóban annál a cégnél dolgozni. Ha igen, akkor azt is, hogy miért lennétek jó csapat! Sose hagyd ki ezt a lépést az állásinterjú előtt, mert általában felteszik neked ezeket a kérdéseket: „Milyen volt a benyomásod rólunk?” és „Miért szeretnél itt dolgozni?”. Ha pedig hebegve-habogva, valamilyen sablon szöveggel válaszolsz, azt sajnos biztosan észre fogja venni a HR-es kolléga! Ha 10 percet sem fordítasz a cég megismerésére az állásinterjú előtt, akkor vélhetően úgy érzi majd, hogy nem vagy elég alapos és nem is igazán szeretnél ott dolgozni. Ne adj okot rá, hogy ez előforduljon: nézz utána a leendő munkaadódnak, és fordíts 10 perccel többet erre, mint tervezted – ha ez így összesen 10 perc, már akkor is többet tudsz a semminél és felkészülten érkezel.

#3 Okosan válaszd meg az időpontot!

A Business Insider kutatása alapján a legalkalmasabb állásinterjú időpont a kedd délelőtt 10:30. Persze ezt nem kell kőbe vésett szabálynak venni – azért ha belegondolunk, lehet benne valami, hiszen a kedd pont egy olyan nap, amikor az ember a legjobban pörög a munkáján. Nyilván nem minden esetben lehet az ideális időpontot választanunk, ha például még aktívan dolgozol a jelenlegi munkahelyeden, akkor nem tudsz maximálisan rugalmas lenni időpont tekintetében. Ugyanakkor, ha van lehetőséged rá, akkor válaszd a számodra legkedvezőbb napot és időpontot! Gondold végig, hogy mikor lehet a legideálisabb az időpont, mikor tudod kihozni magadból a legjobb formádat!

#4 Ne késs!

Sokat számít, hogy összeszedetten és időben érkezz, ezzel is jó benyomást tehetsz a Recruiter vagy HR-es kollégákra! Ne ess abba a hibába, hogy a személyes találkozó előtt a késés miatt stresszes helyzetben találod magad. Ha mégis úgy alakul, hogy önhibádon kívül pár perc csúszásba kerülsz, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy jelzed a kapcsolattartód felé, amikor érzed, hogy nem érsz oda időben a megbeszélt helyre. Ha esetleg a késésed várhatóan több, mint 10 perc, akkor előfordulhat, hogy új időpontot kell majd egyeztetnetek. Ha így alakul és a késés nem elkerülhető, mondd el őszintén, hogy mi történt, és ajánld fel, hogy eljössz egy másik időpontban. Vagy kérdezd meg, hogy ugyanazon a napon belül van-e lehetőség rá, hogy későbbi kezdéssel találkozzatok!

Jöjjön egy kis belsős sztori. Kollégáinktól tudjuk, hogy előfordulnak kirívó esetek is: ilyen volt, amikor egy pályázónk bár telefonált, hogy késik, viszont nem előre, hanem 15 perccel az állásinterjú megbeszélt kezdése után! Arról tájékoztatott minket, hogy nem fog időben megérkezni – nyilván már észre vettük – valamint, hogy ettől függetlenül plusz fél órát még mindig várni kell rá.

Gondolkodj előre: jó eséllyel ki tudod kalkulálni, hogy mennyi időre van szükséged ahhoz, hogy időben ott legyél az állásinterjúd helyszínén – ebben segíthet neked a Google Maps is, ha nagyon nem ismered az útvonalat. Ha pedig látod, hogy nem tudsz időben megérkezni, akkor időben szólj, közösen biztosan megoldást tudtok találni a helyzetre.

Még egy gondolat a másik végletről: talán nem gondolnád, de túl korán érkezni sem a legjobb ötlet! Ha több, mint 5-10 perccel előbb toppannál be, akkor inkább sétálj egyet a környéken, ez még jól is jöhet: egy kicsit kiürítheted a fejed, ráhangolódhatsz gondolatban is az állásinterjúdra, így nyugodtabban vághatsz bele!

#5 Első blikk

Az első benyomás fontos, ezt már biztosan sokszor hallhattad. Ugyanúgy érvényes egy állásinterjú esetében is! Kerüld el a „nincs mit felvennem” helyzeteket: szerezz be 2-3 olyan elegánsabb, de komfortos szettet, amelyekre mindig számíthatsz hivatalosabb alkalmakon. Legyen egy kifejezetten komolyabb, „Business look” terved és egy kicsit lazább opciód is – attól függően, hogy mennyire formális a megpályázott munkahely dress code-ja. Ha egy kreatív ügynökséghez van állásinterjú időpontod, akkor érdemes lazább outfittel előrukkolni. Ők valószínűleg nem kis kosztümös, férfiaknál öltönyös megoldást várnak tőled. Ruha szempontjából is fontos az első benyomás, hiszen az öltözéked alapján érzékelni fogja az interjúztató, hogy mennyire illik a megjelenésed az adott cégbe. Persze egy interjúnak meg kell adni a módját, és nem arra bíztatunk téged, hogy a mindennapos farmer-póló összeállításodban jelenj meg – hacsak nem kérik ezt kifejezetten. Itt lép életbe ismét az előző pont – nézz utána egy kicsit a cégnek és próbálj ráérezni még az állásinterjú előtt, hogy a cégnél milyen lehet az elfogadott öltözködés. Ebben segítségedre lehet, hogy a cégek saját vállalati eseményeikről szoktak fotókat feltenni weboldalukra pl. blog menüpontot lapozd át, vagy Facebook és Instagram oldalukon is rátalálhatsz olyan képekre, amelyek segíteni fognak neked a döntésben.

Ugyanakkor vannak alapvető dolgok: például, ha a bank szektor valamelyik szereplőjéhez jelentkeznél, akkor szinte biztosra mehetsz, hogy ing-zakó, illetve blúz-blézer az alap, de akár az öltöny vagy kis kosztüm is szóba jöhet állásinterjú alkalmával. Egy start-up cégnél pedig valószínűleg kicsit könnyedebbre veheted a megjelenésed.

Férfiak esetében érdemes figyelni rá, hogy az öltöny mérete pont jó legyen: ne legyen se kicsi se nagy! Ha még nincs meg a tökéletes öltöny, akkor itt az ideje neki látni a keresgélésnek, hiszen ilyenkor vesszük a legnagyobb hasznát egy jól kiválasztott darabnak. Hölgyek esetében figyeljünk rá, hogy véletlenül se essünk át a ló túloldalára – smink és kiegészítők tekintetében a kevesebb több. Az állásinterjún egy visszafogott természetes smink lesz a jó választás, lehetőleg ne állásinterjú előtt próbáld ki a legújabb rúzst és ne burkolózz parfümfelhőbe! Az igényes megjelenéshez hozzátartozik az ápolt, rendezett haj, erre is érdemes odafigyelni. Bánj visszafogottan a kivágott felsőkkel és a mini szoknyákkal is, hiszen nagy eséllyel lesz jelen az állásinterjún nő is, és kifejezetten rossz benyomást kelthetsz egy kihívó öltözékkel. Ha pedig férfivel interjúzol és egy feltűnő ruhadarab miatt lennél számára szimpatikus, akkor úgysem lenne okos döntés azon a munkahelyen dolgozni.

Érdekességként a CareerBuilder felmérését mutatjuk meg neked, ami kifejezetten a színek használatára épül és azt a kérdést járja körbe, hogy milyen színek keltenek jó benyomást az interjú során. A kutatásból kiderül, hogy az interjúztatók 23%-a javasolja a kék szín viselését, amely csapatjátékost sugall. A válaszadók 25% tartja borzalmas választásnak a narancssárga ruhadarabok viselését, a válaszadók kifejezetten szakszerűtlennek találnák azt a jelentkezőt, aki narancssárgában érkezik az állásinterjú napján. A többi szín esetében is van véleménye a HR szakembereknek, íme, néhány szín és a hozzá társított tulajdonságok, amelyeket erősíthetnek:

Szürke Logikus, analitikus
Fehér Jó szervező készség
Barna Megbízható
Piros Erős
Fekete Vezető készség

Megkérdeztük saját kollégáinkat is, hogy szerintük mennyire érdemes erre is figyelni. Ők úgy gondolják, leginkább az összhatás számít, ugyanakkor egy interjúra ők sem ajánlják, hogy tetőtől talpig harsány színekben, például pirosban érkezz.

#6 Gondolj a generációs különbségekre!

Amikor betoppansz az állásinterjúra jobb, ha felméred te is, hogy kivel fogsz beszélgetni. Sokat elárulhat az adott személy életkora, hiszen más válaszoknak örül egy X vagy Y generációs személy. Ne alapozz erre mindent, de azért rosszul nem járhatsz, ha kiemeled a tulajdonságaid közül azokat, amelyek számára lehet, hogy fontosabbak.

Mit értékel valaki, aki a „Baby Boomer” generáció tagja (50-70 év közötti életkor)?

Értékeli a kemény munkát és a kitartást, emellett jó benyomást kelthetsz, ha a cég elért sikereit is ismered és tiszteletben tartod.

Az X generáció tagjai (30-50 év között)?

Hogyha frappánsan válaszolsz arra kérdésre, hogy mit változtatnál a cégen belül és hogy milyen jó vagy time management terén, azzal biztosan szerezhetsz pár jó pontot, de csak akkor, ha tényleg jó vagy benne!

És végül, milyen lehet egy Y generációs észjárása (20-30 év között)?

Szereti a bizonyítékokat, így könnyen lehet, hogy kapsz egy próbafeladatot, amire érdemes nagy hangsúlyt fektetni és jól kidolgozni, ha tetszik a munka. Az Y generáció már a „multi-tasking” világában nőtt fel, ezért fontos szempont számára az is, hogy egy munkavállaló egyszerre akár több területen is megállja a helyét.

Ahogy azt már említettük, nem érdemes csak egy-egy kiragadott dologra alapozni mindent, úgyis az összhatás számít majd. Állásinterjú során ne ferdítsd el az igazságot és ne nyomd el a saját személyiséged! Ha tényleg magadénak érzed a válaszokat és a fentiek alapján még inkább magadra tudnád azokat alakítani, akkor mindent bele!

Még mielőtt elküldenéd a CV-d, gondold végig, hogy azokról a képességeidről, amelyeket megemlítettél az önéletrajzodban, tudnál-e róluk egy-két mondatot mesélni vagy példát mondani arra, hogy mikor használtad legutoljára azt a készséged? Miben volt a segítségedre? Tudj példákat hozni mindenre, amit állítasz magadról a önéletrajzodban.

Az állásinterjúdon az általános válaszokat felejtsd el! Mindenképpen próbáld meg magadra szabni – hidd el megéri, mert az interjúztatók észre veszik, ha csak betanultál egy semmitmondó általános választ és úgyis rá fognak kérdezni!

#7 Készülj fel a beugratós kérdésekre!

Saját belső kutatásunk és tapasztalataink alapján összeállítottuk neked a top 10 +1 legkényesebb kérdést. Ezekre jobb, ha alaposan átgondolod, hogy mit is válaszolnál egy állásinterjún. Így felkészülten tudsz menni az interjúra: a zsebedben lesznek a frappáns válaszok.

  1. Miért hagytad ott a legutóbbi munkahelyed?
  2. Mit szeretsz a munkádban?
  3. Milyen jövőbeli terveid vannak?
  4. Hogyan viszonyul a bérigényed a jelenlegi fizetésedhez?
  5. Gondolkodtál-e már külföldi munkavállaláson? És miért igen vagy miért nem?
  6. Mik a gyengeségeid? Miben szeretnél fejlődni?
  7. Miért te vagy a legalkalmasabb a pozícióra?
  8. Milyen fizetési igényed van?
  9. Hogyan kezeled a vesztes szituációkat?
  10. Milyen személyiségnek tartanak a barátaid?
  11. Miért szeretnél ennél a cégnél dolgozni?

#8 Van kérdésed?

Ez az a kérdés, amire kifejezetten illik kérdéssel válaszolni! Bátran tegyél fel gyakorlati, praktikus kérdéseid mellett komplexebb kérdéseket is! Elképzelhető, hogy a válaszok sokszor csak akkor lesznek relevánsak számodra, ha már az adott cégnél dolgozol, úgyhogy először ezen a téren fedezd fel a területet.

Jöjjön pár hasznos kérdés ötlet:

  • Milyen lenne számodra/számotokra az ideális jelölt?
  • Mi az oka annak, hogy új kollégát kerestek?
  • Melyek a legfontosabb skillek, tulajdonságok az állás betöltéséhez?
  • Mi az, amiért szívesen dolgozol a vállalatnál jelenleg?
  • Milyen a csapat, ahol dolgozni fogok és milyen projekteken kell majd együtt dolgoznunk?
  • Milyen egy átlagos munkanap a cégnél?
  • Milyen lehetőség van a fejlődésre cégen belül? Milyen szakmai tréningek elérhetők?

+1 profi tipp: Figyelj a testbeszédedre!

Sokszor olvashattad már, hogy milyen jelzéseket használj arra, hogy szimpatikusabbnak találjon az állásinterjú során a recruiter vagy a HR munkatárs, ám ha ezek nem jönnek maguktól, akkor nagy valószínűséggel feltűnik majd, ezért inkább ne erőltesd!

Ugyanakkor bizonyos apróságokra érdemes odafigyelni a testbeszédünknél. Ilyen például, hogy a beszélgető partnerünk szemébe nézzünk, ezzel is megerősítve, hogy őszinte válaszainkat – ez erősíti a bizalmat az állásinterjú alkalmával. A határozott kézfogás is fontos bemutatkozáskor – erre is figyelj – viszont nem kelt jó benyomást, ha összeroppantod a másik fél kézét!

Az antihős kedvenc mondatunk, amit nem ajánlunk, hogy megfogadj: „Utánozd azt a személyt, akire jó benyomást szeretnél tenni!” (Képzeljük el ezt a komikus szituációt!) Van igazság alapja a dolognak, hiszen hasonló a hasonlót találja szimpatikusnak, de azért egy állásinterjú során nem túl jó ötlet elhitetni a másik féllel, hogy ugyanolyanok vagytok és ugyanolyanok a mozdulataink is!

Ha lámpalázas típus vagy, és ez meg is látszik rajtad, az nem gond, viszont próbálj meg odafigyelni magadra külső személőként is. Az olyan szokásokat, mint a kézfej tördelése vagy a toll csattogtatása, érdemes tudatosan mellőzni.

Szeretnék megosztani veled egy személyes élményt is: amikor az Innoview-hoz érkeztem állásinterjúra, hatalmas megkönnyebbülés és pozitív élmény volt számomra, hogy kedves, nyugodt és nyitott személyekkel találkoztam az interjúk során. Linda ebben nagyon jó, pedig én is nagyon stresszelek ilyen helyzetekben egyébként!

Ennyi tipp és jó tanács után már csak az van hátra, hogy magabiztosan elindulj az állásinterjú találkozódra! Reméljük hasznosnak találtad a tippjeinket! Sok sikert kívánunk neked a következő karrier lépésedhez!

Share This