Segíts otthonról a COVID-19 kutatásban!

Mit tehetsz a karantén ideje alatt a koronavírus megállításáért, ha geek vagy?

Mindannyiunkban felmerült már a kérdés az elmúlt hetek során, hogy meddig tarthat a kényszerű bezártság, a kijárási korlátozások és a kötelező home office. Nos, ebben kulcsszerepe van annak, hogy mikorra lesz elérhető jó védőoltás és hatékony gyógyszer a betegség kezeléséhez.

A kutatáshoz, teszteléshez és gyártáshoz szükséges időt a szakértők minimum 1 évre becsülik jelenleg. Többféle módon is tehetsz az ügyért, hogy hozzájárulj a kutatás hatékonyságához, ha otthonosan mozogsz IT területen, esetleg gamer vagy! 

Összegyűjtöttünk néhány lehetőséget ehhez:

1. Dolgozzon a CPU és a GPU

Tudtad, hogy a számítógéped kapacitásának csak 10-20%-át használod valójában? A grafikai egység a napi munka közben csak pihen – kivéve, ha 3D modellezéssel vagy egyéb speciális feladattal dolgozol. A pihenőidőben hasznos számításokat is végeztethetünk a processzorokkal, minimális fogyasztásnövekedés mellett. Erre épül az alábbi két megvalósítás is, ezek lényege röviden, hogy a feladatokat szeletekre vágva elosztják a sok ezernyi számítógép között és ezzel összességében igazán komoly számítási teljesítményt érünk el!

1.1. Rosetta@home

Régi motorosoknak ismerős lehet a Seti@home nevű projekt, ahol intelligens élet nyomait kutatták a kozmosz háttérzajában. Bár az UFO-k nyomára nem sikerült még rátalálni és ezt a projektet lezárták, a már kialakult infrastruktúrát – a BOINC hálózatot –  fel lehet használni proteinek 3D modellezésére.  Ez a modell segít a kutatóknak megérteni a koronavírus kapcsolódását, behatolását az emberi sejtekbe. Bővebb információkat a projekt hivatalos weboldalán találsz.

1.2. Folding@home

A Foldin@home projektben, a mikrobiológia részleteket kihagyva, olyan fehérjeláncokat kutatnak, amelyek sikeresen blokkolhatják a vírus kapcsolódását az emberi sejtekhez.

Mivel az NVIDIA is támogatja ezt a kezdeményezést, ezért rövid idő alatt olyan sikeres lett, hogy az összesített csúcsteljesítmény meghaladta a 1.5 exaflopot, ami a létező legnagyobb szuperszámítógép teljesítményét is tízszeresen meghaladja! Kattints és nézd meg a Twitteren a hír bejelentését: LINK

Ha te is részese lennél ennek a támogató projektnek, akkor mindössze annyit kell tenned, hogy telepíted saját gépeden a klienst és kiválasztod a kutatási területet (jelen esetben: Covid-19) és a géped máris számolni kezd. Csapatokhoz is csatlakozhatsz, így versenyezhettek, hogy melyik csapat tud nagyobb kapacitást összehozni. Bővebb leírást találsz a folding@home oldalán: ITT

2. Fold.IT – játék a kutatás

Hasonló feladatra vállalkozik a Fold.IT, itt az a különbség, hogy itt mi tudjuk elvégezni a fehérjeláncok hajtogatását. 3D-s modelleken kell tekergetni a molekulák csápjait, illetve puzzle szerűen ráilleszteni lehetséges blokkoló láncokat, hogy megtaláljuk a lehetséges ellenszert. Részben hasonló kutatásokat végzett a Google mesterséges intelligenciája, de szükség van az emberi beavatkozásra is. Ami biztos, hogy jó térlátás kell hozzá, de kis intuícióval rá lehet jönni a módjára!

 Részletekért kattints a Fold.IT weboldalára!

3. Mélyvíz

Az USA-ban nyilvánossá tettek egy több, mint 45 ezer cikkből álló adathalmazt: Kaggle és Semanticscholar Ezekben kell nyelvi értelmező programok segítségével olyan összefüggéseket keresni, mint például: mit tudunk a vírus eredetéről és fejlődéséről? Az egyes feladatokhoz pénzdíj is van kitűzve, amit a dicsőség mellett el lehet érni!

Ez a projekt azt tűzte ki céljául, hogy összegyűjti az összes, a tanulmányokban megjelent röntgenképet, hogy azokat feldolgozva mesterséges intelligenciával (AI) keressenek összefüggéseket. Mi pedig azzal segíthetünk, hogy olyan publikációkat keresünk, amelyek még nincsenek benne az adatbázisban.

Szintén említésre méltó a Hack the Crisis nevű kezdeményezés, ahol a krízishelyzet könnyítésén dolgoztak ötletelők, fejlesztők. Itt olyan egyedi alkalmazások kifejlesztése volt a cél, ami a megváltozott helyzetben segítheti a frontvonalban dolgozókat.

Ha valamelyik lehetőség felkeltette az érdeklődésed, csatlakozz, kezdj hozzá a megvalósításhoz még ma! Mindannyiunk élete biztonságosabb lehet tőle és életeket menthetsz vele! Eljött az idő, hogy egy te is szuperhős legyél és tudásoddal vagy PC kapacitásoddal megmentsd a világot!

#staysafe #stayhome

Share This