Hogyan találd meg a szakmai gyakorlati helyed?

A szakmai gyakorlat kötelező. Emiatt lehet, hogy most nem úgy gondolsz rá, mint egy nagyszerű lehetőségre, pedig a tanulmányaid ideje alatt szerezhetsz releváns tapasztalatot és kapcsolatokat építhetsz a területen, amire az egyetemen készülsz!

Egy gyakornoki munka során megismerheted, hogy milyen teljes- vagy részmunkaidőben dolgozni az általad választott szakterületen. Ez segíthet abban is, hogy eldöntsd, valóban ezt szeretnéd-e csinálni, vagy inkább másik szakiránnyal próbálkoznál. A gyakorlatot meghatározott óraszámban kell teljesítened a diplomád megszerzéséhez, ha nem csak megúszásra játszol, hanem odateszed magad, akkor jókora előnnyel fogsz indulni a munkaerőpiacon miután elvégezted az iskolát.

 

Photo by Filip Bunkens

Rengeteg cég kínál gyakornoki lehetőséget egyetemi hallgatók számára és gyakran állásajánlatot adnak nekik miután megszerezték a diplomát. A heti munkaórák száma cégenként változó: valahol 16 és 30 óra/hét között mozog. Az a legjobb neked, ha rugalmas munkaidőt kínál a vállalat, hogy a vizsgáidon részt tudj venni és fel is tudj készülni rájuk.

Lássuk, hol tudod megtalálni magadnak szakmai gyakorlati helyedet!

1. Kezdd a saját egyetemeddel

Ma már a legtöbb egyetem biztosít az adott szakiránynak megfelelő szakmai gyakorlati helyet saját hallgatói számára. Érdemes felkeresned a saját egyetemed karrier irodáját és tájékozódni a lehetőségekről. A karrier iroda nemcsak munkalehetőségek listáját kínálja, hanem tanácsokkal is segíthet téged, hogy hol találhatsz még gyakorlati helyet, illetve ha találsz ilyet, akkor a megpályázásában is segítséget tud nyújtani neked. A keresgélés mellett jól jön majd egy áttekinthető, informatív CV is. Ha ezen a téren jól jönne a segítség, egy korábbi blogposztunkban nálunk is találsz. Nyugi, pályakezdőként is szuper önéletrajzzal tudsz belevágni a keresésbe!

2. Keress rá karrieroldalakon

Ha már kinézted, hogy melyik cégnél szeretnél dolgozni, akkor érdemes az ő oldalukon is végig böngészni az aktuális karrierlehetőségeket. Ha nem találsz gyakornoki pozíciót, akkor is tudsz egy e-mailt küldeni, amiben érdeklődsz a lehetőségekről, hidd el, nincs veszteni valód!

Ha nincs még kiszemelt cég, akkor érdemes rászánnod legalább egy délutánt a keresésre! Egy listára kigyűjtheted a potenciális cégeket és munkaköröket, ahol el tudod képzelni magad. Fontos, hogy már ezen a ponton olyanokat gyűjts, amelyek szellemiségével, filozófiájával te magad is tudsz azonosulni. Használd a Google-t, tudj meg többet az adott pozícióról, hogy milyen feladatok várnak rád, mi az amiben a leírtak alapján el tudod magad képzelni. Ha például Business Analyst gyakornoki pozíción gondolkozol, de nem vagy biztos benne, hogy miről is szól egy ilyen munka, keress rá! Akár a mi karrieroldalunkon is találsz Business Analyst pozíciókat, hogy rálátást szerezz a feladatokra. Ennél a példánál maradva, egy Google keresés során ezek a tapasztalataink: “Business Analyst gyakornoki pozíció”-ra keresve nincsnek tényleg gyakornoki találatok, “üzleti elemző gyakornok” kereséssel viszont jó sok eredményt kaptunk. Gyűjtsd magadnak listára a keresési eredményeidet, hogy könnyen áttekinthető legyen a végén, például így:

3. Érdeklődj ismerőseid körében

Azoknál a cégeknél, ahol barátaid és családtagjaid dolgoznak lehetnek neked való gyakorlati helyek. Jó eséllyel indulsz, hogy bekerülj, mivel belső ajánló személlyel mindig szívesebben fogadják az embert. Érdeklődj ismerőseidnél, hogy milyen lehetőségekről tudnak a munkahelyükön, ami jó lehet neked szakmai gyakorlati idődre. Beszéljétek át, hogy hogyan lehet megpályázni őket. Ne felejtsd, ha így helyezkedsz el, akarva-akaratlanul lehet egy olyan címke rajtad, hogy valakinek az ismerőse vagy, ezzel együtt gondold át, hogy megbirkózol-e ezzel. Ez utóbbi nem mindenhol és nem mindig történik meg, de jobb rá felkészülni.

4. Nézz körül a social media oldalakon

A tematikus Facebook csoportok is fantasztikus lehetőségeket rejtenek! Szinte biztos, hogy van olyan csoport, ami kapcsolódik az egyetemi szakodhoz. A csoportokban is közzé tudsz tenni bemutatkozó bejegyzést, amihez összeállíthatsz egy rövid CV-t. Ehhez az alapot könnyen megszerkesztheted Wordben, majd fotóként elmentve csatolni tudod a bejegyzésedhez. Ha kipróbálnád ezt a lehetőséget, akkor első körben keress a szakirányodnak megfelelő FB csoportokat. Ezekre érdemes keresned a FB saját keresőmezőjében: az iskolád neve, a szakterület, ami érdekel, emellett jó keresőszó lehet még például a gyakornoki állások, a gyakornok és a diákmunka is.

Ezzel a CV-vel az ismerőseidet is megkeresheted, bármelyik közösségi média felületen, hiszen bárkinek lehet egy ismerőse, aki éppen munkaerőt keres! Biztos te is láttál már hasonlót Facebook vagy Twitter bejegyzés formájában, amire rengeteg megosztás érkezett és a poszt szerzője rövid időn belül elhelyezkedett.

5. Vegyél részt állásbörzéken

A legtöbb egyetem szokott állásbörzét tartani, van ahol egy évben kettőt is tartanak pl.: BME, Corvinus (tavaszi és őszi). Erről általában Neptun üzenet formájában értesítik a hallgatóikat is, de azért nem árt résen lenni! 🙂  Emellett tény, hogy ha te nem jársz arra az egyetemre, attól még részt vehetsz az állásbörzén, ez nem kizáró ok! Az egyetem főleg a helyet és a keretet biztosítja a cégeknek, akik megjelennek egy ilyen eseményen.

Nem csak egyetemek szerveznek ilyen eseményt, például a HVG karrierbörzéje évente van: a főállású munka iránt érdeklődőkre és a szakmai gyakorlatot keresőkre is számítanak. Interaktív programokkal várják őket és találkozni lehet a cégek standjánál a már ott dolgozó vagy gyakorlati idejét töltő kollégákkal. Ez az alkalom kötetlenebb, mint egy interjú szituáció, emiatt érdemes élni a lehetőséggel. Kérdéseket tehetsz fel, belső infókkal gazdagodhatsz a cég dolgozóitól. Jellemzően a HR osztály szokott személyesen részt venni az állásbörzéken, de néhány szakterület képviselőjével is van esélyed összefutni. Informálódhatsz, hogy hogyan zajlik a felvételi folyamat, milyen karrierút áll az ott dolgozók előtt, mit várnak el a jelentkezőktől, mi szerepeljen az önéletrajzodban. Sőt, akár mini interjú szituációban is kipróbálhatod magad, ami után kiértékelik a hallottakat és visszajelzést, tanácsokat kaphatsz a jövőre nézve.

6. Böngéssz gyakornoki állásokat hirdető állásportálokon

Ma már több olyan weboldal létezik, ahol gyakornoki állásokat lehet találni, két példa: Zyntern, DreamJobs. Emellett az iskolaszövetkezetek oldalait is böngészheted például: Schönherz, Y Generáció Valamint a jól szűrhető gyűjtőoldalakat is felkeresheted, ahol a gyakornok keresőszóra, a lokáció megadásával szűrhetsz. Például: Budapest esetén a mai napon 1526 db találat között választhatunk tovább szűkítve a keresést – itt: Jooble

Jó ha tisztában vagyunk vele, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár egy iskolaszövetkezeti munkavégzés, illetve egy tanulmányi-szerződéssel alkalmazás. Előre tájékozódj róla, hogy milyen jogaid és kötelezettségeid vannak ezzel kapcsolatban. Ebben segít, ha átolvasod a Munka törvénykönyvének és a Szövetkezeti törvénynek vonatkozó rendelkezéseit. Szánd rá az időt, hogy kikeresed a rád vonatkozó részeket mielőtt aláírsz egy szerződést! A tanulmányi-szerződés egyetemenként és szakonként eltérő lehet, ezért mindig a saját intézményedben érdeklődj a szerződés tartalmáról. Ha iskolaszövetkezeten keresztül keresel állást, akkor kérj személyesen tájékoztatást és nézd át előre az adott szövetkezet weboldalát.

Ha a gyakornoki időd alatt úgy érzed, hogy nem igazán passzol hozzád a munkakör, akkor bátran merj váltani! Előfordulhat ugyanis, hogy néhány hónap munka során rájössz, hogy mégsem tetszik annyira a munkád, vagy egy más terület jobban érdekelne. Ilyenkor fordulj a közvetlen felettesedhez és beszéljetek a cégen belüli váltás lehetőségéről, ha alapból a vállalati környezettel nincs problémád. Ha pedig teljesen más irányban mennél tovább, térj vissza a korábban írt listádhoz és kezdődhet egy új keresés.

Sok sikert kívánunk neked a kereséshez! 🙂  Ha pedig megszerezted a diplomád, nézz körül nálunk is: a karrieroldalunkon IT, FinTech és Project Management területen találsz izgalmas nyitott pozíciókat!

Share This